Att gifta sig och att leva ihop som äkta makar är som bekant en tradition med uråldriga rötter, som förknippas med kärlek, familj och gemensamma åtaganden. Gott så, men som de flesta vet innebär äktenskapet även vissa juridiska följder när det gäller makarnas ekonomi.
Varje make äger visserligen själv sin egendom och är ansvarig för sina skulder, men om äktenskapet skulle upplösas sker en så kallad bodelning. Om makarna då inte kommer överens om någonting annat ska värdet på deras samlade tillgångar, med undantag för vissa typer av egendom, läggas ihop och delas på mitten. Den egendom som ingår i bodelningen kallas giftorättsgods (makarna har ”giftorätt” i varandras egendom). Den ena kan då genom betalning behöva lösa ut den andra för att värdet ska fördelas lika.
En typ av egendom som inte ingår i bodelningen är den som fått beteckningen enskild. Egendom kan vara enskild till följd av att den mottagits som gåva eller genom testamente, med inskrivet villkor att den just ska vara mottagarens enskilda egendom. Det andra sättet på vilket man kan göra egendom enskild är genom äktenskapsförord, som ska registreras hos Skatteverket. I äktenskapsförordet beskrivs vad som ska vara respektive makes enskilda egendom, vilket till kan vara allt från någon enstaka sak till samtliga tillgångar.
Finns det då några särskilda skäl för just småföretagare att upprätta äktenskapsförord?
Svaret på frågan är jakande. Och inte bara viktigt – inte bara utifrån ens egna intressen, utan även av hänsyn till andra delägare, när sådana finns.
Rörelseillgångar, andelar eller aktier är ofta den största tillgången man har som småföretagare. Om inte denna tillgång är enskild egendom, vilket oftast kräver äktenskapsförord, kommer den att utgöra giftorättsgods och ingå i en eventuell bodelning. Många tror kanske att frun eller mannen blir direkt delägare i företaget, men det stämmer inte, utan såsom har nämnts ovan bör man se giftorätten som ett vilande anspråk på en del av företagets värde, som väcks till liv om det blir skilsmässa. Likväl kan det uppstå stora problem, eftersom värdet kan bli stort i jämförelse med andra tillgångar, vilket kan leda till höga lösenbelopp vid bodelningen.
En viktig aspekt som ytterligare komplicerar det hela är att det ofta är mycket svårt att bestämma det där värdet. Företagsvärderingar är en konstnärlig och därför uppstår det lätt onödiga kostsamma tvister – som i värsta fall – kostsamma tvister.
Genom ett äktenskapsförord kan hela situationen undvikas. Om maken/makan dessutom inte är involverad i företaget, utan har sin sysselsättning ordnad på ett annat håll, lär äktenskapsförord inte vara en alltför kontroversiell sak att ta upp.
För den som är delägare i ett bolag tillsammans med en eller flera kompanjoner får frågan om äktenskapsförord ytterligare en dimension. Låt oss ta ett exempel. Ett aktiebolag har tre delägare. En av dem hamnar i en bodelning på grund av skilsmässa. Hans aktier utgör giftorättsgods. Bolaget värderas, efter många om och men, till ca 15 miljoner kr. Delägarna saknar dessvärre medel för att kunna lösa ut sin före detta make och ser ingen annan ekonomiskt hållbar lösning än att försöka sälja sina aktier – i första hand till de övriga två delägarna. Parterna har ett aktieägaravtal med förköpsklausul som säger att priset vid sådana utköp ska sättas förhållandevis lågt, vilket innebär ytterligare en smäll för delägaren som måste sälja. Det är dock inte säkert att de andra visar intresset eller förmågan när det gäller köp. Dessutom byggde hela företaget på att alla tre var engagerade ägare.
Som exempel visar kan en skilsmässa hos en delägare få konsekvenser som drabbar kompanjonerna och i förlängning bolaget. Därför är det ganska vanligt att som en del av aktieägaravtal bestämma att de som är gifta ska se till att ha äktenskapsförord som klassar aktierna som enskild egendom. Inför tecknande av aktieägaravtal kan det således redan i uppstart ske en kontroll och hänvisas till att delägarskapet kräver ett sådant äktenskapsförord, vilket förmodligen gör det mycket enklare och naturligare att ta upp frågan än annars.
För att äktenskapsförordet ska bli någorlunda balanserat kan givetvis båda makarna få viss egendom till god som enskild (men det är inget måste).
Avslutningsvis vill jag betona att ett äktenskapsförord som inte skrivs under och inte registreras inte är något äktenskapsförord. Om man t.ex. enligt ett förslag till äktenskapsförord avtalat sig till att aktierna är enskild egendom, ska man naturligtvis se till att få äktenskapsförordet på plats innan eller samtidigt som man undertecknar aktieägaravtalet. Detta låter kanske som en självklarhet, men är än allmän kännedom och det finns många avtalsförslag som fastnar i datorn eller byrålådan… Se till att få det gjort om det är nödvändigt!
Ilan Sade
Jurist, Nordbro AB
BraAffärer | Småföretagarnas Riksförbund