Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Alla företag måste se över sina SNI-koder

Alla företag har en eller flera SNI-koder (kod enligt standard för svensk näringsgrensindelning). Koden används för att klassificera företag och arbetsställen i olika branscher utifrån vilken verksamhet som bedrivs och har en viktig roll i många sammanhang:
Koden används i kontakt med myndigheter, i olika register och vid insamling av statistik.
Koden kan ha betydelse för hur olika myndighetsbeslut påverkar enskilda företag, exempelvis skattesatser.
Andra användningsområden kan vara kreditrankning, försäkringsvillkor och nyckeltalsredovisning.

SNI-koden sätts initialt då ett nytt företag registreras men kan givetvis ha förändrats sedan dess om verksamheten förändrats. Är man osäker på vilken kod som gäller så finns information om nuvarande kod eller koder exempelvis på tjänsten ”Allabolag”.

Alla medlemsländer inom EU har samma standard för klassificering av företag, den internationella standarden heter ”NACE”. Nu görs en uppdatering av branschkoder i samtliga EU-länder och i slutet av 2025/ början av 2026 lanseras därför SNI 2025 som ersätter nuvarande SNI 2007.

För vissa företag kan det bli omfattande förändringar eftersom branschindelningen förändras, något som är naturligt eftersom det händer mycket på 20 år. Företag kan således råka ut för att:
SNI-koden är oförändrad, då behövs ingen åtgärd.
Nuvarande SNI-kod ersätts helt eller delvis med andra koder.
I det senare fallet kan företaget behöva göra ett val för att fortsättningsvis ha en kod som motsvarar företagets verksamhet.

Man kan läsa mera om detta på länken SNI 2025.

Via en e-tjänst på verksamt.se (Mina sidor) kan företagare själva på ett enkelt sätt ta reda på om koden ska ändras och vid behov välja rätt branschkod för sin verksamhet.

Vad händer om SNI-koden inte uppdateras?
Om företag inte aktivt uppdaterar sina koder kommer Statistiska Centralbyrån, SCB senare att göra en automatisk omklassificering baserad på uppgifter från exempelvis årsredovisningar, verksamhetstexter m.m. men detta kan bli mindre exakt jämfört med om företagaren gör förändringen själv.

Rulla till toppen