Nyföretagandet visar en stark nedåtgående trend i Sverige. Förra året sjönk siffrorna med 15 procent jämfört med året innan, visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.
– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det kraftiga raset för nyföretagandet allvarligt. Sverige behöver varenda människa som tar steget till eget företagande för att skapa jobb och skatteintäkter och värna välfärden, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Några bidragande orsaker till nedgången tros vara höga räntor, stigande inflation och höga priser på energi och drivmedel.
Siffran 15 procent är genomsnittet på minskningen, men ser man på olika län enskilt, är det stora skillnader. Till exempel är det fyra län som rasat hela 18 procent, Västerbotten, Värmland, Västmanland och Örebro. Och i andra änden ligger Dalarna och Kalmar län där raset endast är åtta procent jämfört med 2022.
– Småföretagen bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Vi vet att kriser kan innebära nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna ta vara på den kraften och erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat för att trygga sysselsättningen, säger Boo Gunnarson.
Den Sifoundersökning som Visma Spcs genomför varje år visar att var tredje svensk drömmer om att starta eget och att ett av de vanligaste skälen till att de inte förverkligar det är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda.
– Småföretagen är landets ryggrad. Nu när höga räntor och elkostnader skrämmer många från att våga förvandla sin passion till en företagsidé måste regeringen omedelbart se till att företagare får ett lika bra skyddsnät som anställda, säger Boo Gunnarson.
I Sverige finns runt en miljon företag registrerade, till största delen småföretag med upp till nio anställda.
Förra året startade 62 969 nya företag i landet.
Vismaspcs.se
Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer