Hela nio av tio av Sveriges företag är klassificerade som mikroföretag.
I detta dokument använder vi det sammanfattande begreppet småföretag där mikroföretag ingår.
Småföretagen är pulsådern i svenskt näringsliv efter- som en stor del av tillväxten i Sverige sker i de minsta företagen. Sedan början av 1990-talet har en absolut majoritet av samtliga nya arbeten skapats i små och medelstora företag. Många innovationer börjar sin väg mot marknaden i småföretag. Småföretagen har
således en stor betydelse för samhällsekonomin i stort men också i medborgarnas vardag. Småföretag tillhandahåller alla möjliga produkter och tjänster i människors närområden i såväl storstad som i glesbygd. Småföretag är ofta det värdefulla ”kittet” i närsamhället, i synnerhet i mindre orter.
Varför blir man småföretagare?
Det finns många olika uppfattningar om varför man blir företagare och vad det innebär att vara företagare. På den positiva sidan finns sådant som att få förverkliga sina idéer, ha stimulerande relationer med kunder, medarbetare och leverantörer, ha en viss grad av frihet och att man tycker jobbet är roligt. Men i småföretagandet ingår också omfattande regelverk och ansvar som kan vara tungt att bära för personal, ekonomi, marknadsföring, affärsverksamheten och många regelbördor samtidigt.
Sverige behöver ett mer småföretagarvänligt klimat
Det är uppenbart att ett väl fungerande företagsklimat måste rikta sig till småföretagen för att ge effekt på tillväxten i landet. EU beslutade redan 2008 om ”Small Business Act” för Europa, vars underrubrik är: Tänk småskaligt först. Denna väsentliga viljeinriktning för småföretagare har dessvärre lämnat alltför lite spår i svensk förvaltning, myndighetsutövning och regelsystem.
Tyvärr tyngs tillvaron för småföretagen i Sverige av ett överflöd av småföretagsfientliga lagar, regler och skatter. Småföretagarnas Riksförbund anser att det
är viktigt att alla nya regler och lagar för företag utgår från hur detta påverkar dem som driver småföretag. Som framgår nedan har Småföretagarnas Riksförbund många förslag på hur lagar och regler kan förenklas för de mindre företagen.
Tidigare publicerat i DI-Bilagan.