Dagens företagare har många utmaningar: betungande regelverk, kriminalitet riktad mot näringslivet, lönsamhetsproblem, försämrade
konkurrensförutsättningar gentemot offentlig verksamhet och större företag, import konkurrens, betaltider, finansiering av investeringar, rekryteringar bara för att nämna några.
Kostnader och krångel med olika typer av offentlig tillsyn är en del av många småföretagares vardag. Vi har därför jobbat aktivt för att minska kostnader för
tillsyn och avgifter i samband med myndigheters och kommuners kontroller och tillstånd.
Att hjälpa och inte stjälpa det bör vara utgångspunkten för regelförbättringar och regelförenklingar. Det är helt centralt att minska regelbördan för företag.
En av de vanligaste anledningarna till att människor slutar att vara företagare är att de känner en alltför stor otrygghet och att administration äter upp för mycket av tiden. En förutsättning för ett starkt företagsklimat är att ramverket som omgärdar företagandet har sin utgångspunkt i de små företagens verklighet. Regelkrångel är utan tvivel en av de faktorer som mest hämmar företagandet, exempelvis arbetsmiljöregler, restriktioner i kemikalielagstiftning, juridiska krångligheter vid exempelvis miljömålsprövningar och obegripligt omständliga tekniska specifikationer i upphandlingsprocesser.
Den problematik som företagare upplever bygger på kombinationen av lagarnas omfattning och tjänstemännens tillämpning. Lagarna står för en komplicerad struktur och tillämpningen bygger på en ämbetsmannakultur som utgår ifrån myndigheternas behov som ofta inte tar hänsyn till en företagares verklighet.
En anledning till att antalet regler inte minskar kan vara att för varje lag som ändras skapas nya förordningar och föreskrifter som ska granskas och tolkas av byråkrater.
Genom åren har mängden lagar och förordningar växt och det finns i nuläget ingenting som säger att om en lag tillförs så ska en annan försvinna. Småföretagarnas Riksförbund har sedan förbundet startades drivit frågan om att införa solnedgångsklausuler. Det är ett system där regler ständigt utvärderas och enkelt kan avskaffas om de visar sig vara föråldrade, eller om de bedöms medföra större nackdelar än fördelar.
Det är således hög tid att minska regelbördan och antalet kontrollerande tjänstemän. De regler som behövs för sunt företagande måste bli så pass enkla att även små företag kan hålla reda på dem och därmed följa dem. De tjänstemän som är experter inom sina respektive områden måste i första hand försöka inta en rådgivande roll istället för att leta efter fel.
Kommuner ska säkerställa god service, inte driva företag. Det behövs krafttag för rättvis konkurrens De verksamheter som inte behöver utföras i offentlig regi måste konkurrensutsättas, i första hand i så små upphandlings delar att även de minsta företagen kan vara med och lämna anbud. Förutsättningarna för privata och offentliga företag är på många sätt olika. Det finns många exempel på hur offentliga medel används för att snedvrida konkurrensen, vilket missgynnar mikroföretagen på den lokala marknaden. Småföretagarnas Riksförbund har ett uppdrag att lyfta in dessa exempel i politikernas medvetande.
För att göra det enklare har förbundet strävat efter minskat regelkrångel och bättre tillämpning av regelverken i myndigheters kontakter med småföretagare. Tidöpartierna gör nu en satsning på minskat regelkrångel, man bygger upp en organisation för detta och 17 myndigheter har uppmanats att se över och förenkla inom respektive ansvarsområde.
Tiden har aldrig varit mer rätt för att påbörja arbetet med att minska det byråkratiska gissel som många småföretagare upplever. Underlätta, i stället för att lägga nya bördor på den grupp i samhället som i dag står för fyra av fem jobb på svensk arbetsmarknad. Väl så viktig att värna i dagar som dessa då arbetslösheten ökar. Småföretag måste ges förutsättningar att utveck- las och stärkas, inte kuvas under allt krångligare och mer kostsamma regler. Det är dags för regelförenklingar på riktigt!tt se hur vi med hjälp av Momentum kan skapa mer kunskap och, så långt det är möjligt inom projektets ram, möta upp de behov som finns kring frågorna.
Tidigare publicerat i DI-Bilagan.