Sabina Johansson, en entusiastisk IT-säkerhetsexpert som till vardags arbetar på Hemmersbach, delar generöst med sig av sina insikter och erfarenheter. Trots att hon själv inte är småföretagare har hon alltid haft ett brinnande intresse för IT och IT-säkerhet sedan barndomen. Med en gedigen bakgrund och över 14 års erfarenhet av att skriva om ämnet på LinkedIn [Sabinas LinkedIn Profil], har Sabina etablerat sig som en respekterad kunskapsförmedlare inom området.
I en nyligen publicerad artikel i Tidningen Näringslivet [LÄNK ARTIKEL] framhöll Sabina vikten av att göra IT-säkerhet enkel, intressant och till och med rolig för småföretagare. Hon betonar att tekniken ska vara ett verktyg som förenklar och stärker verksamheten, inte något som skapar oro eller förvirring.
Genom konkreta exempel, förklarar Sabina hur småföretagare kan implementera grundläggande cybersäkerhetsåtgärder i sin verksamhet. Hon uppmanar till att inte underskatta den mänskliga faktorn och betonar att utbildning och medvetenhet är nyckeln till att stärka den svaga länken i säkerhetskedjan.
I samtalet med Sabina diskuterar hon även vanliga misstag som småföretagare gör när det gäller cybersäkerhet och ger konkreta råd om hur man undviker dessa fallgropar. Genom att lyfta fram vikten av att vara källkritisk och använda pålitliga säkerhetsverktyg som lösenordshanterare och antivirusprogram, vägleder Sabina småföretagare mot en mer säker digital närvaro.
Hon understryker även behovet av regelbundna säkerhetsuppdateringar och hur detta utgör det första och bästa försvaret mot cyberhot. Sabina rekommenderar pålitliga specifika säkerhetsverktyg i intervjun som hon använder själv, men ger alltid rekommendationen att välja det som passar den egna enheten och operativsystemet för att säkra företagets digitala tillgångar.
Sabina avslutar med att påminna småföretagare om att deras säkerhet inte bara skyddar dem själva utan även deras kunder och företagets ekonomiska framgång. Hon uppmanar småföretagare att inte vara rädda för att ställa frågor, att bygga ett starkt nätverk av stöd och att vara proaktiva när det gäller att säkra sin verksamhet mot cyberhot. Genom att investera i IT-säkerhet och kontinuerligt utbilda sig själva och sina anställda kan småföretagare bygga en tryggare och mer robust digital närvaro.
TIO TIPS:
- Skaffa en lösenordshanterare för att säkra och hantera dina lösenord.
- Använd aldrig samma lösenord och undvik att spara lösenord i webbläsaren.
- Investera gärna i ett extra lager säkerhet och införskaffa en hårdvarubaserad autentiserings nyckel. En nyckel som ger dig extra säkerhet för dina konton. Läs mer om HSM
- Där möjlighet ges använd multifaktorautentisering (MFA) för att ytterligare säkra dina konton. Tänk på att MFA är kanske inte tillgängligt överallt, men rekommendation är att bruka detta extra säkerhetslager där möjligheten finns.
- Uppdatera regelbundet all hårdvara och programvaror för att hålla dem säkra.
- Se till att spara dina lösenord och andra känsliga uppgifter på säkra platser.
- Installera pålitliga antivirusprogram på dina enheter. Sök gärna efter antivirus program beroende på den typ av enhet du brukar eller operativsystem och rådfråga gärna andra i ditt nätverk samt införskaffa kunskap om de olika alternativen på marknaden.
- Våga ställa frågor när du känner dig osäker på något.
- Koppla inte upp er på vilket WIFI-nätverk som helst. Om du är på språng och känner dig osäker om vilket WIFI-nätverk du ska ansluta dig till, välj då hellre din egen mobila enhets WIFI-delning än att ansluta till ett osäkert WIFI-nätverk.
- Tänk på säkerheten som du skulle göra med dina pengar banken och behandla dina digitala tillgångar med samma försiktighet.
Dessa tips kan hjälpa småföretagare att stärka sin cybersäkerhet och minimera risken för cyberhot.
Denna artikel uppdaterades: 23.04.08