I den nyligen släppta rapporten, Brott mot företagen 2025, av Dr. Nima Sanandaji framtagen för Småföretagarnas Riksförbund, visar det sig att brottsligheten är en av de största hindren för småföretag i Sverige.
I denna rapport redovisas en uppskattning av den kostnad som brottslighet mot företagen medför. Det visar sig att beloppet uppgår till hela 118 miljarder kronor. Det är mer än vad tidigare beräkningar givit vid handen, vilket är ett uttryck för en tråkig trend där brottslighetens kostnader ökar år för år.
KLICKA HÄR för att ladda ner rapporten som PDF.
Det är viktigare än någonsin att sätta in åtgärder för att hjälpa företagare att hantera kriminalitet och trygghet i verksamheten.

Caroline Szyber (Stockholm)
Vice ordförande, näringspolitiska frågor
caroline.szyber@smaforetagarna.se
>> Presentation
PRESSMEDDELANDE
Brottslighet gör att företagare vill lägga ner sina företag
Småföretagarnas Riksförbund släpper en ny rapport Brott mot företag där vi räknat ut att kostnader för kriminaliteten, i form av skador respektive kostnader för säkerhet är 118 miljarder kronor.
Vi ser närmast en uppgivenhet i Sverige bland dem som drabbas. Detta märks bland de småföretagare som svarat på vår enkätundersökning och undrar om det ens är värt att rapportera brott då de upplever att anmälningarna rutinmässigt läggs ned av Polismyndigheten.
– Dagens situation är orimlig. Vi har så många medlemmar som vittnar om att de anmäler brott efter brott men att polisanmälningarna bara läggs ned, säger Caroline Szyber, vice ordförande.
Caroline Szyber pekar också på att småföretagare känner sig mera utsatta. Det är svårt att få tillstånd för kameraövervakning och vissa måste själva betala för ordningsvakter. Extra försäkringar har tyvärr blivit vanligare och kostnaderna ökar för dessa och för annat.
Siffran 118 miljarder kronor avser direkta effekter av brottsligheten, det är svårare att sätta en siffra på den informella kriminella sektorns påverkan i form av svartarbete, utpressning och beskyddarverksamhet. Småföretagen pressas av båda formerna av brottslighet. Enkätundersökningar som Småföretagarnas Riksförbund har genomfört visar att en knapp tredjedel av medlemsföretagen är utsatta för någon form av brottslighet på årsbasis. Samtidigt är drygt en fjärdedel utsatta för osund konkurrens, en viktig aspekt av den informella sektorns indirekta kriminella påverkan.
Enkätundersökningar visar också att sammantaget en knapp tredjedel (31 procent) av medlemsföretagen är utsatta för brottslighet på årsbasis. Samtidigt är drygt en fjärdedel (27 procent) är utsatta för osund konkurrens.
Otryggheten leder inte bara till direkt synbara kostnader, det uppstår även dynamiska kostnader som syns på längre sikt. På längre sikt leder otrygghet till att färre engagerar sig i företagande eller undviker att expandera nuvarande verksamheten, på grund av den risk och osäkerhet som brottslighet medför.
– Tyvärr är vi inte alls förvånade att så många som nästan tio procent anger att brottsligheten är det största hotet mot deras verksamhet och det största hotet mot tillväxt. Vi ser till och med att vissa till slut inte orkar vara företagare utan lägger ner sin verksamhet efter upprepad brottslighet, säger Caroline Szyber.
Trots att småföretag i hög grad drabbas av den informella sektorns svartarbete, utpressning och beskyddarverksamhet lyfts denna fråga knappt fram i den politiska diskussionen. Småföretagarnas Riksförbund vill se förändring här.
– Det är nu viktigare än någonsin att ta fram långsiktiga lösningar för landets alla småföretagare. Det är i småföretag som många av framtidens jobb finns och där landets tillväxt skapas. Livskraftiga företag ska inte läggas ned på grund av att de utsätts för brottslighet, och uppgivenheten behöver ersättas av framtidstro avslutar Caroline Szyber.
PRESSKONTAKT

Sten Lindgren
Styrelseledamot
sten.lindgren@smaforetagarna.se
0704953723

Caroline Szyber
Vice Ordförande
caroline.szyber@smaforetagarna.se
0708181421