Dubbelt så många män driver företag jämfört med kvinnor

Kvinnor utgör endast en tredjedel av alla företagare i Sverige. Ett faktum som länge varit verklighet, men något som Småföretagarnas Riksförbund vill ändra på. Siv Öberg, egenföretagare och styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund, uppmanar kvinnor att lita på sin förmåga.

– Det gäller att våga stå på sig och ifrågasätta regler och lagar som missgynnar dig. Det finns många fördomar mot kvinnor som är egenföretagande. Att det bara är hobbyverksamhet till exempel, säger Siv Öberg.

I Sverige är det betydligt färre kvinnor än män som satsar på egenföretagande. Endast en tredjedel av företagarna i landet är kvinnor. Dessutom skiljer sig kvinnligt företagande från manligt. Till exempel är kvinnor mer försiktiga med att låna pengar på banken än vad män är, men kvinnors företag går mer sällan i konkurs.

– Jag tror att kvinnor är mer rädda för att hamna i ekonomiska svårigheter och tar inte lika stora risker som män. Kvinnor är mer rädda för eventuella konsekvenser som finns och tänker i större utsträckning på familj och barn, de tar helt enkelt ett större ansvar för att de ska klara sig, säger Siv Öberg.

Skiljer sig åt mellan branscher

Det är stor skillnad på vilka branscher som kvinnor och män driver företag inom. Den betydligt största branschen bland kvinnor är hårvård, följt av konsultverksamhet avseende företagsorganisation, restaurang, kroppsvård samt redovisning och bokföring. Män driver huvudsakligen byggföretag, restaurangverksamhet och transportföretag.

– Kvinnor driver mer vårdande företag till skillnad från män, med mer omvårdande verksamhet. Det är mycket få kvinnor som driver aktiedrivande företag utan jobbar med mer mjuka värden. Till exempel skönhet och hudvård, säger Siv Öberg.

Arbetar för mer jämställt företagande

Småföretagarnas Riksförbund värnar om kvinnligt företagande och driver frågor för kvinnor. Bland annat diskuteras det bristande socialförsäkringssystemet som i första hand drabbar kvinnor som ofta måste stänga ner sina verksamheter helt under föräldraledigheten om de är företagare och inte har någon som kan ersätta dem eller ta hand om barnet. Dessutom tror Siv Öberg att det krävs mer kunskap bland folk om hur det är att vara egenföretagare, för att komma ifrån många fördomar.

– Många tror jag sysslar med en hobbyverksamhet för att jag är frisör, vilket jag hört att många andra kvinnor också får höra. Men så är det inte alls, utan vi jobbar ofta mycket mer, för när vi stänger butiken, eller salongen eller vad man nu driver, så har man mycket jobb kvar, med städning och bokföring och så vidare. Det tror jag också att kvinnor gör mer av själva, för att hålla nere på kostnaderna, avslutar Siv Öberg.

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund har du tillgång till våra förmånliga försäkringslösningar anpassade för dig som är företagare. Bland annat finns vårt Trygghetspaket som består av privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring. Läs mer om Trygghetspaketet och våra andra försäkringslösningar på vår hemsida.

PRESSKONTAKTER

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor
sten.lindgren@smaforetagarna.se
0704953723

Erik Sjölander

Näringspolitisk talesperson
Politiska frågor
erik.sjolander@smaforetagarna.se
0706282110

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top