Ett viktigt steg i rätt riktning!

Ett viktigt steg i rätt riktning – Finansutskottet bereder initiativet Omställningsstöd inkluderat lönekostnader!

Landets krisdrabbade småföretagare har skäl att glädjas över det beslut som fattades i finansutskottet den 22 april. Det förslag som förbundet varit med och tagit fram i samarbete med Tillsammans ur krisen och Moderaterna fick gehör och kommer att gå vidare för att beredas av finansutskottet. Detta är ett viktigt steg i rätt riktning. Tack vare Småföretagarnas Riksförbunds påverkansarbete har nu riksdagen och andra branschorganisationer möjlighet att förvalta denna groende planta till att bli den livskraftiga växt som restaurang och besöksnäringen är i starkt behov av.

Småföretagarnas Riksförbund har genom uppropet Gör om – Gör rätt fått stor uppmärksamhet i mediala sammanhang. En stor mängd småföretagare har stöttat de förslag som presenterats i uppropet. Ett av förslagen har handlat om att inkludera lönekostnaderna i omställningsstödet. Ett införande av ett sådant förslag skulle ge småföretagen den ekonomiska kompensation de i nuläget behöver.

En stor andel av tjänsteföretagen har den största delen av sina fasta kostnader i löner. En vanlig restaurang har personalkostnader som motsvarar 50% av omsättningen. För dessa företag är det av betydelse att få krisstöd som möjliggör att de kan få kompensation för lönekostnader. Därför bör omställningsstödet göras om och breddas, då korttidsstödet visat sig framför allt gynna storföretag inom industrisektorn.

Det är därför landets krisdrabbade småföretag kan glädjas över den delseger det innebär att finansutskottet beslutade att bereda det utskottsinitiativ som Moderaterna lämnade. Nu är det upp till beredande tjänstemän och andra branschorganisationer att förvalta initiativet så att det inom ramen för lagstiftningen utformas till det träffsäkra stöd som småföretagare så väl behöver efter ett år av ej kompenserade restriktioner.

Givetvis kommer Småföretagarnas Riksförbund att följa utvecklingen noga, då vi är fullt medvetna om att ett bra förslag kan förvandlas till en byråkratisk mardröm i den parlamentariska statsapparaten.

Småföretagarnas Riksförbund vill se att lönekostnaderna inkluderas i existerande modell för omställningsstöd så att företag som tappat omsättning på grund av restriktionerna kan kompenseras fullt ut. Ett sådant förslag skulle vara betydligt mer träffsäkert för drabbade företag inom tjänstesektorn, i förhållande till korttidsstödet som är på väg mot ett administrativt regelhanteringshaveri. Vi hoppas på ett stort stöd i frågan från andra branschorganisationer så att det inom kort ligger ett genomarbetat och skarpt förslag för beslut i riksdagen. Initiativet är i nuläget en groende planta men med rätt omvårdnad har den förutsättningar att bli den livskraftiga växt som kompletterar den bukett av stöd som sakta vissnat i småföretagarnas krassa verklighet.

För mer information vänligen kontakta:
Mattias Andersson, Näringspolitisk talesperson och styrelseledamot, Småföretagarnas Riksförbund
mattias.andersson@smaforetagarna.se

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Preem

Teckna Preems företagskort med generösa rabatter för dig som är medlem   Har du inte företagskort hos Preem, ansök kostnadsfritt redan idag för att ta del av rabatter. Vad är rabatterna som medlem i Småföretagarnas Riksförbund? Din rabatt enligt listprismodellen är: • Bensin och E85 55 öre/liter • Preem Evolution Diesel 89 öre/liter • Fordonsgas

Läs mer »

CIRCLE K

Circle K ❤️ Småföretagarna och välkomnar in er till våra stationer Som medlem hos Småföretagarnas Riksförbund har du möjlighet att ta del av det utökade samarbetet med Circle K. Genom samarbetet får ditt företag ta del av rabatter och erbjudanden anpassade till just din bransch. NU EXTRA FÖRMÅNLIG KAMPANJ FÖR MEDLEMMAR I SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND, JUST

Läs mer »

Shell

Rabatter på drivmedel för dig som småföretagare. Tanka och betala med ditt Shell Företagskort så får rabatt när du tankar på våra Shell och St1stationer i Sverige. EXTRA KAMPANJ MED STARTDATUM 10 APRIL Alla medlemmar hos Småföretagarna Riksförbund som tankar med ett Shell företagskort får ytterligare 25 öre per liter inklusive moms i rabatt till

Läs mer »

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top