Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

EU-förordningen om pristak på el är en bättre modell än det svenska elstödet

contentImage

Småföretagarnas Riksförbund som representerar cirka 30 000 småföretag har nyligen besvarat en remiss om elstöd till företagen.

Landets småföretag är hårt ansatta av pandemins följdverkningar, extrema energipriser, höga räntor och en annalkande lågkonjunktur. Förbundets har under lång tid efterlyst ett mer aktivt agerande i syfte att minska de negativa effekterna av elpriserna på det småskaliga näringslivet. Hittills är resultatet magert. Sverige ligger i absoluta botten vad avser agerande till stöd för hushåll och småföretag.

Under de senaste ett och ett halvt åren har det skett en förmögenhetsöverföring motsvarande cirka 23 000 kr per innevånare, eller totalt ca 200 miljarder, från elkunder till elproducenter, Svenska Kraftnät och till statskassan.

– Elpriserna påverkar småföretagen direkt med ökade kostnader som de måste skicka vidare genom prisökningar och indirekt genom att hushållen får mindre att röra sig med och drar ner på sin konsumtion, säger Peter Thörn, Förbundsordförande.

Småföretagarnas Riksförbund menar att regeringen gjort ett allvarligt strategiskt misstag genom att inte införa den obligatoriska EU-förordningen EU 2022/1854 på det sätt som avsetts. Förordningens avsikt är att övervinster ska beskattas och återföras till hushåll och företag. Förordningen öppnar vidare för att medlemsstater kan införa regler om elprisernas nivå för småföretag.

– Sverige är sämst i klassen i EU när det gäller att dämpa hur elpriserna slår på samhället. Vi hade mycket hellre sett proaktiva åtgärder för att kapa topparna och rimliga återbetalningar istället för de krångliga små-stöd som nu diskuteras och som dessutom som är för lite och för sent för företagen, säger Sten Lindgren, Förbundssekreterare.

Sverige avviker genom en senare och mycket begränsad implementering av EUs förordning, varken prisbegränsningen eller återbetalning görs till småföretag som förordningen avser, staten plockar bara in skatten.

Regeringen kan i längden inte ignorera ett korrekt införande av EU-förordningen 2022/1854. Läs vårt remissvar:
https://smaforetagarna.se/remissvar/remissvar-elstod-till-foretag/

Relaterade länkar

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Worldline

Med Worldline som betaltjänstleverantör blir alla betalningar enkla. För fysisk butik erbjuder Worldline smarta paketlösningar med allt du behöver, från kortterminal till kortinlösen. Snabba och smidiga betalningar, utan dolda avgifter. Worldline har även ett heltäckande och lättanvänt betalsystem för e-handlare, vilket är enkelt att integrera med och ger din webbshop fler betalningsalternativ. Worldline lanseringskampanj: 99kr/månaden

Läs mer »

CIRCLE K

Circle K ❤️ Småföretagarna och välkomnar in er till sina stationer Circle K välkomnar alla småföretagare till sina stationer för att kunna ta del av det exklusiva erbjudande man har just nu för dig som tankar via Småföretagarna Riksförbunds avtal! Logga in nedan som medlem för att kunna registrera dig för denna unika medlemsförmån. Välkommen

Läs mer »

Scandic Hotels

Scandic Hotels – Visste du att frukost alltid ingår, bland mycket annat… Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund har du 12% rabatt på samtliga hotell i Sverige och 10% på hotellen utanför Sverige. Dessa rabatter gäller även för privata resor. Du har även 10% rabatt på mötespaketen i Sverige. Scandic är Nordens största hotellkedja med 230 hotell

Läs mer »

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen