Förslaget om ny rekonstruktionslag diskriminerar småföretag

Småföretagarnas Riksförbund har besvarat en remiss gällande en ny lag om företagsrekonstruktion. Utredningen med förslag om en ny lag har enligt förbundet goda intentioner men saknar insikt i småföretagarens verklighet. Den aktuella utredningen försöker istället krångla till det så att småföretag inte ska kunna få en andra chans.

– Detta förslag läggs lämpligen i papperskorgen för ”onödigt regelkrångel”, sammanfattar Peter Thörn, ordförande i Småföretagarnas Riksförbund.

I EU-direktivet, som är upphovet till förslaget, anges att länderna ska kunna förenkla för mikro- och småföretag. Detta är något som utredningen högaktningsfullt struntar i, och i stället konstaterar att man tänker sig en överimplementering i Sverige jämfört med resten av EU. Svenska företag ska inte diskrimineras av svenska staten jämfört med våra konkurrenter inom EU.

Förslaget till ny lagstiftning för företagsrekonstruktioner innefattar bland annat att ”bara” advokater ska kunna fungera som rekonstruktörer. Förutom att det genom detta skulle bli dyrare så medför det att de flesta småföretag inte ens skulle kunna få en rekonstruktör att ta sig an ”fallet”. Vi småföretagare har hög arbetskapacitet och arbetsmoral, massor med idéer och lojalitet med vår personal, men vi är sällan speciellt förmögna eller byråkratiska.

Livskraftiga företag som drabbas av en tillfällig svacka, till exempel då en större kund inte betalar i tid, måste få en chans till rekonstruktion. Det är relativt få företagare som hittills känt till denna möjlighet. I en del av våra grannländer har erfarna företagare kunnat hjälpa till med detta men i Sverige ska byråkrater från Tillväxtverket eller Almi ges denna roll.

Andra chans för krisande företag – En ny lag om företagsrekonstruktion (SOU 2021:12) är en lång och omständlig bok som kunde stannat på sitt skrivbord.

Läs Småföretagarnas Riksförbunds remissvar HÄR.

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Preem

Teckna Preems företagskort med generösa rabatter för dig som är medlem   Har du inte företagskort hos Preem, ansök kostnadsfritt redan idag för att ta del av rabatter. Vad är rabatterna som medlem i Småföretagarnas Riksförbund? Din rabatt enligt listprismodellen är: • Bensin och E85 55 öre/liter • Preem Evolution Diesel 89 öre/liter • Fordonsgas

Läs mer »

CIRCLE K

Circle K ❤️ Småföretagarna och välkomnar in er till våra stationer Som medlem hos Småföretagarnas Riksförbund har du möjlighet att ta del av det utökade samarbetet med Circle K. Genom samarbetet får ditt företag ta del av rabatter och erbjudanden anpassade till just din bransch. NU EXTRA FÖRMÅNLIG KAMPANJ FÖR MEDLEMMAR I SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND, JUST

Läs mer »

Shell

Rabatter på drivmedel för dig som småföretagare. Tanka och betala med ditt Shell Företagskort så får rabatt när du tankar på våra Shell och St1stationer i Sverige. EXTRA KAMPANJ MED STARTDATUM 10 APRIL Alla medlemmar hos Småföretagarna Riksförbund som tankar med ett Shell företagskort får ytterligare 25 öre per liter inklusive moms i rabatt till

Läs mer »

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top