Gröna näringarna mötte statssekreteraren hos landsbygdsministern

Den 15 december träffade representanter för olika organisationer inom de gröna näringarna statssekreteraren hos landsbygdsministern, Dan Ericsson.

De gröna näringarna är liksom många andra branscher hårt drabbade av kostnadsexplosionen för bränslen och energi och till det kommer andra fördyringar som speciellt drabbar de gröna näringarna. Trots de dystra tiderna presenterade vi vid mötet olika förslag under parollen: Svenskt lantbruk är ett av världens främsta avseende hållbar produktion och hög djurvälfärd. Det är mycket positivt! Lantbruket producerar livsnödvändig mat, energi och biologisk mångfald. Med rätt förutsättningar kan lantbruket spela en stor roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Men – för att nå dit måste konkurrenskraften och lönsamheten inom de gröna näringarna stärkas.

Förslagen har tagits fram i en grupp som sedan i våras samarbetar i ett informellt nätverk inom Småföretagarnas Riksförbund. De organisationer som samverkar är:

Spannmålsodlarna, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, Sveriges Grisföretagare, Sveriges Jordägareförbund samt Sveriges Mjölkbönder. Anledningen till samarbetet är att man ser behov av att förbättra förutsättningar för de gröna näringarna i Sverige.

Exempel på förslag till förbättringar är:

  • Inför en nationell skattestimulans mot aktiva lantbruksföretag
  • Tillsätt en utredning för översyn av lantbrukets regelverk och administration i syfte att minska byråkratin på företagsnivå.
  • Ta ett samlat grepp om tillståndsfrågor som förhindrar och försenar investeringar.
  • Skapa en samsyn kring hur klimat, miljö, lantbruk och djurhållning hänger samman.
  • Genomför riksdagsbeslutet att begreppet miljöfarlig verksamhet ej ska vara kvar när det handlar om lantbruk och djurhållning.

Frågor besvaras av:

Gröna näringarna mötte statssekreteraren hos landsbygdsministern

Kontakt:
Sten Lindgren,
Småföretagarnas Riksförbund
E-post: sten.lindgren@smaforetagarna.se
TeL: 070-4953723

Relaterade länkar

Pressmeddelande som nedladdningsbar PDF

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Spara minst 1750:- med GR8 Solutions

Anpassade telekom lösningar för dina behov som småföretagare. Med över 20 års branscherfarenhet hjälper nu GR8 Solutions medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund med företagets telefoni, utan krångel och kluriga avtal. Det är alltid mest kostnadseffektivt att titta på de egna kraven oavsett om man identifierar sig som: småföretagaren som är alltid är på språng med kontoret

Läs mer »

Peugeot

Upp till 26 % rabatt på Peugeot transportbilar! Du som är medlem i Småföretagarnas Riksförbund har alltså möjlighet att köpa en ny Peugeot personbil och transportbil – till riktigt, riktigt bra pris. Peugeot är ett väletablerat bilmärke på den svenska bilmarknaden och har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av både person- och transportbilar.

Läs mer »

Shell

Rabatter på drivmedel för dig som småföretagare. Tanka och betala med ditt Shell Företagskort så får rabatt när du tankar på våra Shell och St1stationer i Sverige. Logga in för att kunna ta nästa steg och söka Shell / St1 företagskort kopplad till rabatterna som man erbjuder medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund. Har du nyligen gått

Läs mer »

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen