Kan Moderaterna och Centerpartiet sätta press på Stefan Löfven – Kommer S lyssna?

Anton är en av allt för många företagare som drabbats hårt av pandemins restriktioner. Regeringsunderlaget har gett löften om miljardstöd till krisdrabbade småföretagare. Men utbetalningar bromsas på grund av myndigheternas krav på omfattande kontroll före utbetalning av stöd. Till detta kan läggas att situationen förvärras av extremt långa handläggningstider samt att även mindre administrativa misstag kan utestänga från stöd. Att stjälpa i stället för att hjälpa verkar vara vad som gäller. Misstron mot småföretagare genom att de ses som potentiella fuskare är större än viljan att säkerställa att miljardstöden når de som verkligen är i akut behov av stöd och ersättning.

Mats Eriksson, styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund, gjorde intervjun med Anton och blev så berörd av denna beskrivning av verkligheten att han skrev ett öppet brev till Stefan Löfven med frågor som kräver svar från statsministern.

 1. Varför sviker statsministern i praktiken de löften som gavs till landets småföretagare?
 2. På vilket sätt kan statsministern säkerställa att den 100-procentiga ersättning som utlovats till företag som drabbas av pandemilagens nedstängningsfunktion leder till snabba utbetalningar. Varför tillämpas inte Smittskyddslagen och dess Ersättningsförordning?
 3. Varför ser inte du som statsminister till att du och dina ministrar säkerställer att direktiven till myndigheterna har sin utgångspunkt i att de med största ödmjukhet och förståelse utifrån en småföretagares vardag hanterar ansökningsförfarande och utbetalning av ersättning i bästa samförstånd, utan krångel?
 4. Det är helt oacceptabelt att stöden inte kommer ut. Myndigheterna måste ha förståelse, små missar ger stora konsekvenser. Två dagars försening borde inte vara grund för avslag, säger Rickard Nordin.
 5. Löften måste hållas och det är inte rimligt att regeringen aviserar stöd på pressträff i augusti, beslut fattas i februari och pengar kan börja betalas ut i maj.

Frågorna är hittills obesvarade av statsministern själv men ett svar har inkommit från en tjänsteman på Näringsdepartementet. Mer information om det kommer. I avvaktan på svar från statsministern genomförde Mats Eriksson intervjuer med Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, Moderaterna och Richard Nordin ekonomiskpolitisk talesperson, Centerpartiet. Dessa forna allianskollegor som nu mer står på var sin sida av blockpolitiken är helt överens i denna fråga. Stöden måste börja betalas ut snabbt och kontroller och rättelser kan göras i efterhand. I intervjuerna framgår det en tydlig frustration över regeringens agerande och brustna löften.

Centerpartiet som historiskt haft småföretagare som en viktig väljargrupp har i medierna hamnat i en svekdebatt, där småföretagare undrar varför detta parti ställt sig bakom nuvarande politik.

Det är helt oacceptabelt att stöden inte kommer ut. Myndigheterna måste ha förståelse, små missar ger stora konsekvenser. Två dagars försening borde inte vara grund för avslag, säger Rickard Nordin.

  Elisabeth Svantesson har samma inställning och även hon anser att pengarna måste komma ut snabbt.

  Löften måste hållas och det är inte rimligt att regeringen aviserar stöd på pressträff i augusti, beslut fattas i februari och pengar kan börja betalas ut i maj.

   Småföretagarnas Riksförbund fortsätter sin jakt på de stödmiljarder som var tänkta att rädda företag, men där myndigheternas agerande med regeringens goda vetskap i stället lett till rädslor och oro. Denna utveckling kan komma att skapa en kostsam förtroendeklyfta mellan politiker och myndigheter å ena sidan och småskaligt näringsliv i privata sektorn å andra sidan. 

   Det är nu upp till Stefan Löfven att börja bygga broar mot landets småföretagare och inte gräva djupare diken.


   För mer information vänligen kontakta:
   mats.eriksson@smaforetagarna.se

   För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

   Preem

   Teckna Preems företagskort med generösa rabatter för dig som är medlem   Har du inte företagskort hos Preem, ansök kostnadsfritt redan idag för att ta del av rabatter. Vad är rabatterna som medlem i Småföretagarnas Riksförbund? Din rabatt enligt listprismodellen är: • Bensin och E85 55 öre/liter • Preem Evolution Diesel 89 öre/liter • Fordonsgas

   Läs mer »

   CIRCLE K

   Circle K ❤️ Småföretagarna och välkomnar in er till våra stationer Som medlem hos Småföretagarnas Riksförbund har du möjlighet att ta del av det utökade samarbetet med Circle K. Genom samarbetet får ditt företag ta del av rabatter och erbjudanden anpassade till just din bransch. NU EXTRA FÖRMÅNLIG KAMPANJ FÖR MEDLEMMAR I SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND, JUST

   Läs mer »

   Shell

   Rabatter på drivmedel för dig som småföretagare. Tanka och betala med ditt Shell Företagskort så får rabatt när du tankar på våra Shell och St1stationer i Sverige. EXTRA KAMPANJ MED STARTDATUM 10 APRIL Alla medlemmar hos Småföretagarna Riksförbund som tankar med ett Shell företagskort får ytterligare 25 öre per liter inklusive moms i rabatt till

   Läs mer »

   PRESSKONTAKT

   Caroline Szyber

   Vice ordförande
   Politiska frågor

   Sten Lindgren

   Förbundssekreterare
   Förbundsrelaterade frågor

   Kontakta oss

   Småföretagarnas Riksförbund
   E-post: info@smaforetagarna.se
   Telefon: 042-342850
   Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
   E-post: faktura@smaforetagarna.eu

   NYHETSBREV

   Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

   Scroll to Top