Landets småföretagare uppmanar regeringen – straffa inte familjeföretag i Corona krisen!

Påskyndandet av införandet av korttids-permittering är bra

Corona slår nu stenhårt på hela samhället och en grupp som både i Sverige och andra länder drabbas väldigt hårt är den breda och samhällsbyggande basen som finns i landets småföretagare. Väldigt många småföretag är helt beroende av lokala marknader och personlig interaktion för att sälja eller leverera sina tjänster eller produkter och detta har tvärstannat den senaste veckan efter onsdagens regeringsbeslut. Småföretagarnas Riksförbund har handen på småföretagarpulsen och vi kan tala om för landets ledning att konkursvågen har nu börjat: dagligen pratar vi med medlemmar som har eller planerar sätta företaget i konkurs.

Ett bra initiativ från myndigheterna är påskyndande av införande av korttidspermittering, som gör det möjligt för företagen att dra ner på kostnader och kapacitet utan att medarbetarnas privatekonomi slås i spillror. Modellen med 20-40-60% arbetsreduktion är enkel att förstå och införandet med möjlighet att söka retroaktivt från 16 mars, även om det inte går att ansöka förrän 7 april är bra, men ännu vet ingen när man sedan får besked eller några pengar från staten.

Men varför vill regeringen att familjeföretagare skall gå i konkurs

Tyvärr måste vi belysa att det finns ett synnerligen märkligt undantag i det givna förslaget.
Vi citerar Tillväxtverkets hemsida:

  • Anställda som tillhör arbetsgivarens familj är ej stödberättigade. Som familj räknas barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar som bor i samma hushåll. Detta inkluderar också ägare.”

Detta betyder alltså att de som satsat och riskerar mest, de som står med de personliga riskerna inte ska kunna få stöd! Detta läggs utöver den enorma psykiska pressen det innebär att driva företagen genom dessa tider. Och det är inte de personer som startat bolagen som skall drabbas, utan även deras familjer måste tydligen straffas? Kan någon som står bakom förslaget vänligen förklara för landets småföretagare och deras familjer varför detta är logiskt eller affärsmässigt motiverat?!

Om undantaget finns för att de som tagit fram förslaget har den omoderna och ogrundade åsikten att risken är att just småföretagare skulle missbruka denna räddningsplanka genom att anställa familj för att direkt permittera så finns redan ett inbyggt skydd mot det eftersom man måste varit anställa i minst 3 månader för att vara berättigad till stöd.

  • Landets småföretagare kräver att detta undantag omedelbart tas bort från förslaget!

Småföretagarnas Riksförbund uppmanar alla som inser det orimliga och orättvisa i detta undantag att höja rösten – detta måste ändras!

Peter Thörn
Förbundsordförande
Småföretagarnas riksförbund

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Preem

Teckna Preems företagskort med generösa rabatter för dig som är medlem   Har du inte företagskort hos Preem, ansök kostnadsfritt redan idag för att ta del av rabatter. Vad är rabatterna som medlem i Småföretagarnas Riksförbund? Din rabatt enligt listprismodellen är: • Bensin och E85 55 öre/liter • Preem Evolution Diesel 89 öre/liter • Fordonsgas

Läs mer »

CIRCLE K

Circle K ❤️ Småföretagarna och välkomnar in er till våra stationer Som medlem hos Småföretagarnas Riksförbund har du möjlighet att ta del av det utökade samarbetet med Circle K. Genom samarbetet får ditt företag ta del av rabatter och erbjudanden anpassade till just din bransch. NU EXTRA FÖRMÅNLIG KAMPANJ FÖR MEDLEMMAR I SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND, JUST

Läs mer »

Shell

Rabatter på drivmedel för dig som småföretagare. Tanka och betala med ditt Shell Företagskort så får rabatt när du tankar på våra Shell och St1stationer i Sverige. EXTRA KAMPANJ MED STARTDATUM 10 APRIL Alla medlemmar hos Småföretagarna Riksförbund som tankar med ett Shell företagskort får ytterligare 25 öre per liter inklusive moms i rabatt till

Läs mer »

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top