Öppet brev till regering och andra beslutsfattare: ”Om ni bara förstod hur många enskilda firmor det står bakom varje produktion”

Alla människor har på något sätt arrangerat och deltagit i ett evenemang och ni som säger emot har missförstått. Vi föds och vi dör – det kan vi väl i alla fall vara överens om, eller hur? Vid ett dop anlitar man kanske en cateringfirma eller åtminstone köper sin tårta från ett lokalt bageri – inte omöjligt att just dessa driver en enskild firma, och när någon dör gör vi ungefär samma sak. Under livet däremellan kommer födelsedagskalas, studenter, bröllop, jubileum, årsstämmor, festivaler, konserter, uteserveringar, jobbresor, mässor, konferenser och en hel drös av andra evenemang där flertalet inblandade bakom kulisserna driver just enskilda firmor.

Nästan hälften av alla företagare i Sverige driver enskild firma

Enligt SCB:s allmänna företagsregister finns det 1 228 854 företag i Sverige, 49% av dessa bedrivs som enskild firma och 39% som aktiebolag. FYRTIONIO PROCENT. Det är nästan hälften av alla företagare i Sverige, cirka en halv miljon enskilda näringsidkare varav många är frilansare inom kultursektorn – och hur mycket har dessa lyfts under Coronakrisen?

Dagligen har vi läst om aktiebolag som har svårt att få det att gå runt och lyssnat på hundratals (nåja, nästan i alla fall) presskonferenser där krispaket och krisåtgärder har presenterats men hur mycket har man egentligen hjälpt den lilla, enskilda firman? Till exempel Christer som jobbar med säkerheten under evenemang eller Rita som ställer sin foodtruck på flertalet marknader och festivaler varje år? Hur mycket stöd har dem fått i denna kris?

Om vi dödar kulturen har vi ingenting att gå tillbaka till när krisen är över

Vi som skriver detta brev arbetar båda med Småföretagarnas Riksförbund, Andréa som Content Manager och Ingrid som styrelseledamot. Det betyder självklart att vi står upp för och kräver bättre förutsättningar för alla typer av småföretag. Med denna text och vår senaste trilogi om Arrangören, Teknikern & Artisten vill vi uppmärksamma även kulturarbetarna och lyfta frågan om var stödet för nöjesbranschen och enskilda firmor har tagit vägen. Föll det mellan stolarna någonstans eller är det så att regeringen anser att nöjesbranschen har lite lägre status och därmed mindre rätt till stöd än andra yrkesgrupper? Om vi dödar kreativiteten, kulturen och evenemangen på det sätt som vi gör nu så kommer det inte finnas någonting att gå tillbaka till när krisen väl är över.

Ett gigantiskt led av enskilda näringsidkare drabbas när kulturen ställs in

Utöver våra roller hos Småföretagarnas Riksförbund har vi båda erfarenhet av evenemangsindustrin. Ingrid har under sina 35 år i nöjesbranschen lärt känna många av de enskilda firmorna som finns bakom kulisserna på nära håll. Andréa är nyexaminerad Eventkoordinator och möter en bransch som snart inte längre existerar. Båda har vi arbetat på en och annan festival, konsert, marknad, konferens och diverse evenemang. Vi har sett hur människorna med enskilda firmor sliter för att få allt att gå ihop.

Vi vet hur det är att vara först på plats med teknikern som sedan dessutom blir den som lämnar sist. Vi har sett hur ljud, ljus och instrument har kommit på plats – allt med hjälp av flera yrkesgrupper som inte går att vara utan. Vi har varit med och byggt scen med scenbyggarna, många av de anlitade är människor som driver enskilda firmor och som livnär sig resten av året på sommarens gig.

Utöver dessa pusselbitar som kan tyckas självklara finns även ett helt gigantiskt led av människor till. Som arrangörer har vi lotsat x antal foodtrucks till rätt plats på en festival och hjälpt utställare och försäljare att bygga upp sina marknadsstånd. Under evenemanget har vi minglat runt med säkerhetsvakterna, sjukvårdarna, entrépersonalen och värdarna. När besökare har anlänt med hjälp av bussar och tåg har vi mött upp på stationen för att visa var de ska. Under och efter evenemang har vi gett vatten till fantastisk personal som städat platsen fri från minsta lilla skräpbit, kollat läget med gänget som kommit med sin stora bil för att tömma bajamajor och hjälpt till att rulla ihop kablar till han som dragit in all vår el.

Om ni bara förstod hur många människor och enskilda firmor det står bakom varje produktion.

”Det handlar inte längre om att förbereda för en trygg framtid – det handlar om att släcka de bränder som uppstått”

Vår tanke med detta brev är inte att skriva av oss något missnöje för att evenemang och kultur ställs in. Med tanke på rådande situation är det bara att gilla läget. Vår tanke med detta brev är däremot att lyfta frågan om stöd för enskilda firmor och näringsidkare inom kultursektorn. Att ge stöd som enbart hjälper aktiebolagen är inte ett hållbart sätt att driva vårt samhälle framåt. Det kommer att komma en tid efter Corona och om vi vill att det ska vara någonstans i närheten av hur det var tidigare så krävs en förändring och den krävs NU. Den svenska nöjesnäringen lider av en akut kris. Det handlar inte längre om att förbereda för en trygg framtid, det handlar om att släcka de bränder som uppstått på grund av att man inte gett någon hjälp i tid.

Ingrid Ohlsson
Styrelseledamot, Småföretagarnas Riksförbund
35 års erfarenhet av nöjesbranschen

Andréa Reuter
Content Manager, Småföretagarnas Riksförbund
Nyexaminerad Eventkoordinator

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Spara minst 1750:- med GR8 Solutions

Anpassade telekom lösningar för dina behov som småföretagare. Med över 20 års branscherfarenhet hjälper nu GR8 Solutions medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund med företagets telefoni, utan krångel och kluriga avtal. Det är alltid mest kostnadseffektivt att titta på de egna kraven oavsett om man identifierar sig som: småföretagaren som är alltid är på språng med kontoret

Läs mer »

Peugeot

Upp till 26 % rabatt på Peugeot transportbilar! Du som är medlem i Småföretagarnas Riksförbund har alltså möjlighet att köpa en ny Peugeot personbil och transportbil – till riktigt, riktigt bra pris. Peugeot är ett väletablerat bilmärke på den svenska bilmarknaden och har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av både person- och transportbilar.

Läs mer »

Shell

Rabatter på drivmedel för dig som småföretagare. Tanka och betala med ditt Shell Företagskort så får rabatt när du tankar på våra Shell och St1stationer i Sverige. Logga in för att kunna ta nästa steg och söka Shell / St1 företagskort kopplad till rabatterna som man erbjuder medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund. Har du nyligen gått

Läs mer »

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen