Småföretagarnas Riksförbund sammanställer årligen en bild av hur det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner utvecklas. Sammanställningen bygger på offentligt tillgänglig information där nio olika faktorer utgör grund för ett index, SmåföretagarIndex. Bland parametrar som ingår kan nämnas lokal marknad, företagens överlevnadsgrad, trygghet, den kommunala näringspolitiken, skolsystemets kompetensförsörjning och omfattningen av skatter och bidrag, vilket till viss del är kopplat till att otryggheten från kriminalitet växer. Årets lista toppas av Kungsbacka kommun, följd av Varbergs och Ydres kommuner.
– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb, bidrar till den lokala näringslivsutvecklingen och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster såväl lokalt som på andra marknader, säger Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund.
– Behovet av att stärka företagandet är tydligt i Sverige. Förra året ökade antalet konkurser i alla län förutom ett, detta är en utveckling som fortsatt även i år. Likaså har hela landet upplevde en minskning i antal nystartade företag, fortsätter Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund.
Just kopplingen till arbetsmarknaden är än tydligare i årets rapport.
– En viktig lärdom från SmåföretagarIndex är att de 50 kommuner som har högst betyg i har lägre öppen arbetslöshet (3,6 procentenheter) i genomsnitt än de 50 kommuner som har lägst betyg. Resultaten i indexet är därmed tydligt länkade till utfallen på arbetsmarknaden. En annan sak som sticker ut i år är frågan om otrygghet. I de kommuner där otryggheten ökat har också kommunerna tappat placeringar i årets index, säger rapportförfattaren Nima Sanandaji.
SmåföretagarIndex kan laddas ner på förbundets hemsida, https://smaforetagarna.se/smaforetagarindex2024-rapport/ där finner man även detaljerade kommunspecifika analyser för alla landets kommuner.
|