Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Småföretagarnas Riksförbund om regeringens pressträff om elstöd till företag

Småföretagen i Sverige hade förväntat sig mera konkreta besked än vad som gavs på pressträffen, där främst två besked gavs:

  • Ett uppdrag till Svenska kraftnät om en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen för att kunna betala ut pengar till näringsidkare och juridiska personer.
  • Anmälan till EU-kommissionen om statsstödsgodkännande gällande ett elstöd till elintensiva företag, vilket aviserades i BP23.

När det gäller de s.k. flaskhalsintäkterna har Småföretagarnas Riksförbund nyligen i en debattartikel påtalat att de pengar det handlar om är sådant som har överfakturerats p.g.a att dessa medel inte kunnat användas som tänkt. Det handlar således om en återbetalning, vi förstår inte vad det har med statsstöd att göra.

Möjligen kan det bli en statsstödsfråga om man tänker smeta ut dessa pengar även på andra som inte betalat. Där menar vi att t ex företag i Norrland och i övriga landet ska stödjas genom ett separat program utan koppling till Svenska kraftnät.

Vidare anser vi det vara fel att lägga initiativet avseende ekonomisk politik och industripolitik på Svenska kraftnät. Regeringen måste ta kontroll över elen och utnyttja den ekonomisk-politiska arsenal som man har till sitt förfogande. Vi har pekat på exemplet Norge och de åtgärder som den norska regeringen vidtagit.

Ett liknande program med fokus på det småskaliga näringslivet behövs i vårt land om vi vill bevara näringsliv och sysselsättning någorlunda intakt genom de närmaste krisåren.

När det gäller det aviserade stödet till elintensiv industri är detta givetvis välkommet men det finns frågetecken:

  • Hur långt räcker 2,3 MRD SEK? I det här sammanhanget inte så mycket pengar.
  • Vilka är de tänkta mottagarna? Ett kriterium är ”är centrala för svensk basindustri”. Därmed faller väldigt många företag bort som bagare, jordbruk, gröna näringar, bara för att nämna några.

Det blir extra magstarkt när man samtidigt ser att regeringen släpper igenom en höjning av elskatten med närmare 9 %, som bl. a. småföretag och hushåll måste betala. Detta berör inte den industri som är befriad från denna skatt och som är samma målgrupp som ska få bidragen enligt ovan. Dessutom är den viktigaste anledningen till uppskrivningen av skatten, just el- och bränslepriserna, med ett stort skatteinnehåll.

Relaterade länkar

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Styrelseledamot
Förbundsrelaterade frågor

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

Worldline

Med Worldline som betaltjänstleverantör blir alla betalningar enkla. För fysisk butik erbjuder Worldline smarta paketlösningar med allt du behöver, från kortterminal till kortinlösen. Snabba och smidiga betalningar, utan dolda avgifter. Worldline har även ett heltäckande och lättanvänt betalsystem för e-handlare, vilket är enkelt att integrera med och ger din webbshop fler betalningsalternativ. Worldlines medlemserbjudande blir

Läs mer »

CIRCLE K

Circle K ❤️ Småföretagarna och välkomnar in er till sina stationer Circle K välkomnar alla småföretagare till sina stationer för att kunna ta del av det exklusiva erbjudande man har just nu för dig som tankar via Småföretagarna Riksförbunds avtal! Logga in nedan som medlem för att kunna registrera dig för denna unika medlemsförmån. Välkommen

Läs mer »

Scandic Hotels

Scandic Hotels – Visste du att frukost alltid ingår, bland mycket annat… Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund har du 12% rabatt på samtliga hotell i Sverige, men nu även med  12% på hotellen utanför Sverige. Dessa rabatter gäller även för privata resor. Du har även 10% rabatt på mötespaketen i Sverige. Scandic är Nordens största hotellkedja

Läs mer »

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen