Varför räknas inte enskilda företagare?

”Jag vet inte ens var jag ska bo efter månadsskiftet. Jag kan ju inte flytta hem till min dotter och hennes sambo i deras etta.” Orden kommer från en hudterapeut som drivit sitt företag som enskild firma, en företagsform som är otydlig med stor risk för direkt sammanblandning mellan privat- och företagssfär. När vi uppmanades till fysisk distansering innebar det att alla hennes kunder lämnade återbud och hennes intäkter helt plötsligt försvann i sin helhet. Hennes kostnader för hyra, försäkring, telefon och annat hade hon kvar, så nu är hennes pengar slut och den personliga konkursen närmar sig.

Att enskild firma innebär samma organisationsnummer som hennes personnummer betyder ju att det dessutom kommer att bli extra besvärligt för henne att kunna komma tillbaka. Med en ”stämpel” av personlig konkurs i pannan kommer hon inte att få låna några pengar eller ens öppna ett bankkonto. Hon kommer inte att kunna hyra en lokal med schysst kontrakt eller ens teckna ett telefonabonnemang. Vad skulle hon ha kunnat göra för att klara sig? Efter 30 år som företagande hudterapeut är sagan all och bara en oviss framtid väntar.

Ungefär hälften av Sveriges 1,2 miljoner företag bedrivs i formen enskild firma enligt SCB. Det innebär att 600 000 företag/personer i princip inte räknas med som företagare av regeringens stödförslag i samband med corona-pandemins restriktioner. Inget av hittills presenterade stöd har kunnat ge dem med enskild firma någon lindring. Inte ens vackra ord har presterats för denna stora och utsatta grupp.

Efter effekterna av corona-pandemin och hur olika stödpaket slår mot olika företagsformer, så framstår de komplicerade särreglerna för olika företagsformer just så otidsenliga som de faktiskt är. Landet behöver en ordentlig översyn av företagsformer så att företagare i Sverige ska kunna våga satsa och därtill kunna få en andra chans. Även företagare måste kunna få del av det sociala skyddsnätet på samma villkor som andra medborgare i landet.

I våra grannländer har regeringarna varit mer generösa och förstående under corona-tiden, även till de minsta företagarna och vanliga konsumenter. Det innebär mindre personligt lidande för de som drabbats, inte bara av covid-19, men också en tilltro till att det starka samhället ska sträcka ut sin hand när behovet uppstått. Som tack för alla års skatteinbetalningar erbjuds Sveriges enskilda företagare bara kalla handen av moder Svea. Vilka effekter detta får för tilltron till systemet och framtida vilja att starta och driva företag i Sverige kan man bara spekulera i.

Erik Sjölander
Näringspolitisk talesperson
Småföretagarnas Riksförbund

PRESSKONTAKTER

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor
sten.lindgren@smaforetagarna.se
0704953723

Erik Sjölander

Näringspolitisk talesperson
Politiska frågor
erik.sjolander@smaforetagarna.se
0706282110

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top