Småföretagarna vill veta vad som gäller på elmarknaden

I ett brev till Klimat- och näringsdepartementet efterlyser Småföretagarnas Riksförbund klargöranden kring vad som gäller framöver på den svenska elmarknaden.

Även om det just nu är relativt lugnt så är småföretagen hårt drabbade av elpriserna, marginalerna är små och företagen möter samtidigt många andra kostnadsökningar. Kostnadsökningar som är svåra att föra vidare till kunderna. Dessutom har både regeringen och EU-kommissionen nyligen aviserat ytterligare högst betydande skatte- och avgiftsökningar på el som främst kommer att drabba småföretag och privata konsumenter.

Förbundet möts därför av frågor som:

  • Är det rimligt att kunderna i södra Sverige betalar ett elpris som ibland är 10 ggr högre?
  • Är det rimligt att elexporten styr elpriset och att smällen får tas främst av småföretag och konsumenter i södra Sverige?
  • Är det rimligt att acceptera en förmögenhetsöverföring på hundratals miljarder från konsumenter och småföretag till Svenska Kraftnät, energiföretagen och staten i form av momsintäkter?

I brevet till departementet framför förbundet ett önskemål om att departementet och berörda myndigheter klargör med EU huruvida prissättningen på den inhemska marknaden kan separeras från prissättningen för exporten. Rådande regelverk är komplext och svårtolkat varför det är fullt rimligt att efterfråga tydligare information om vad som gäller anser Småföretagarnas Riksförbund.

Bilaga: Brev till Klimat- och näringsdepartementet
Klicka här för nedladdning som PDF

Relaterade länkar
Småföretagarnas Riksförbunds Energi – Påverkansarbete

PRESSKONTAKT

Caroline Szyber

Vice ordförande
Politiska frågor

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor

För att kunna hålla nere din kostnader se nedan medlemsförmåner

CITROËN

Nu kan du som är medlem i Småföretagarnas Riksförbund få möjlighet att köpa en ny Citroën personbil och transportbil med upp till 25% rabatt. Småföretagarnas Ghassan Ghaziri träffade Marcus Lundh Welther, 16 september 2021 för att förnya det samarbetsavtal som Småföretagarnas Riksförbund har tecknat, därmed kunna försäkra förbundets medlemmar om absolut mest förmånliga priser på

Läs mer »

Fraktjakt

Fraktjakt ger små- och medelstora företag tillgång till de stora aktörernas fraktpriser genom upphandlade fraktavtal. Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du inte bara kraftigt rabatterade fraktpriser redan från start, du får även en extra fraktrabatt. Med Fraktjakt får du ett molnbaserat system för din fraktadministration. Genom nytänkande lösningar och inbyggd fraktoptimering kan du enkelt

Läs mer »

Juridiska verktygslådan

DIN JURIDISKA VERKTYGSLÅDA En samlingssida med juridiska råd och stöd för Dig som småföretagare. Det ska vara lätt att göra rätt. Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund har du alltid 3×30 min juridisk rådgivning per år och kostnadsfri inkassotjänst tillsammans med Nordbro Inkasso. Vi har även samlat andra verktyg som kan hjälpa dig som företagare att

Läs mer »

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen